Yrkestävling inom Vård och Omsorg

Vård- och omsorgscollege, i samarbete med Made by Kungsbacka, arrangerade en yrkestävling inom vård och omsorg. Syftet med tävlingen var att lyfta undersköterskans yrkesroll, marknadsföra yrkesutbildningen inom vård och omsorg men även utse en representant för Kungsbacka i regionsfinalen.

Av de tre tävlande var det Hedvig Borgvall som utsågs till vinnare. Det betyder att hon i januari får representera Kungsbacka i regionsfinalen där vinnaren går vidare till yrkes-SM i Uppsala. Regionsfinalen hålls i Falköping i januari och själva Yrkes-SM är mellan den 25-27 april i Uppsala.

Hur tävlar man i vård?

De tre deltävlande fick inför en jury bestående av Maj Sloberg, vårdlärare, Camilla Carlsson, undersköterska vid City Hemtjänst och Ebba Broman, före detta vård- och omsorgselev vid Aranäsgymnasiet – som förra året tävlade för Kungsbacka och då kom på andra plats i yrkes-SM – agera undersköterska inom Hemtjänsten och försöka lösa en fiktiv uppkommen vårdsituation under tidspress.

Till sin hjälp hade de ”skådespelarna” Lisa Jönsson, processledare för Vård- och omsorgscollege samt John Erik Nilsson, ”inlånad morfar” som fick agera sjukdomsdrabbad respektive anhörig.

Juryn bedömde varje elev utifrån olika kunskaper och färdigheter.

I sin bedömning tog juryn sedan hänsyn till en rad olika kriterier i allt från elevernas bemötande, hygien och ergonomi till hur de ställde diagnos under given situation.

Tidspressen var jobbigast, tyckte både Hedvig och de andra tävlande.

– Men det är ju också något man får räkna med i arbetslivet och därför också bra att träna på att försöka hantera, sa Hedvig Borgvall.

De tre tävlande menar att det är viktigt att utmana sig själv och svarar att det var därför de valde att ställa upp i tävlingen, trots stor nervositet.

De tävlande fick varsitt diplom och goodiebag för sin insats. (F.V) Alexandra Lundin, Hedvig Brovall och Lotta Biörsmark samt prisutdelare Emelie Gunnarsson, utvecklingsledare för Made by Kungsbacka.

Under tävlingen kunde elever i årskurs 1 på programmet följa tävlingen och därmed även fånga in tips inför deras tur att tävla. I publiken satt även tillförordnad gymnasiechef och gymnasiechef samt yrkeslärare.

John Erik Nilsson, som spelade anhörig till den sjukdomsdrabbade i den fiktiva scenen, tyckte dock att alla tre tjejerna i tävlingen skötte sig alldeles utmärkt.

– Jag skulle känna mig helt lugn och trygg med var och en av dem om det hade varit en verklig situation. Jag är övertygad om att de kommer bli alldeles utmärkta i sin framtida yrkesroll alla tre, intygade han.

Läs mer om Yrkes-SM

Läs mer om Vård-och omsorgscollege