Yrkeseftermiddag på Naturprogrammet

– Om jag inte vill bli läkare, veterinär eller jurist, vad kan jag bli då? Den frågan bidrog till genomförandet av en yrkeseftermiddag på Aranäsgymnasiets naturvetenskapsprogram.

Under en eftermiddag fick flera olika representanter från arbetslivet möjlighet att träffa sina framtida kollegor när Naturvetenskapsprogrammet bjöd in till yrkeseftermiddag.

– Initiativet till arrangemanget har kommit från eleverna själva som är nyfikna på vad det finns för möjligheter till yrken i framtiden, säger Emelie Gunnarsson, utvecklingsledare på förvaltningen för Gymnasie & Vuxenutbildning.

Luftvärnsregementet inom Försvarsmakten informerade eleverna om sina yrkesmöjligheter.

Under eftermiddagen fick de inbjudna representanterna hålla ett föredrag om sitt yrke och sin bransch. En av deltagarna var Mathias Pedersen som är VA-projektledare i Kungsbacka kommun.

– Vilket bra initiativ med en yrkeseftermiddag. Det är väldigt roligt att få träffa eventuella blivande medarbetare och berätta om mitt jobb och utbildning, säger Mathias.

Eleverna besökte fem olika presentationer. Efter varje presentation fanns det tid för att ställa frågor. Peter Mars, grafisk designer på Kanon Designbyrå i Kungsbacka, fick en intressant fråga kring konkurrensen kring jobb för grafiska designers. Men Peter menar att är man bara ambitiös, jobbar hårt och utvecklar sin talang kan man klara av konkurrensen.

Peter Mars svarar på elevernas frågor.

Dagen avslutades med ett gemensamt mingel där ungdomarna fick möjlighet att träffa andra yrkesroller som fanns på plats men också Arbetsförmedlingen, studie- och yrkesvägledare, Yrkeshögskolan i Kungsbacka, polisen samt Naturvetarnas fackförbund.

– Jag upplevde detta väldigt lyckat och jag var med en klass idag som sa att det var väldigt givande. Alltså ett lyckat evenemang som vi absolut får fortsätta med nästa år, sa rektorn Cecilia Fossan dagen efter.