Teknik lockade tjejer för fjärde året i rad

Efter att skolorna hade slutat startade Teknikcampen, ett sommarläger för tjejer med fokus på teknik. Under fyra dagar träffades ett 10-tal högstadietjejer i årskurs 7 och 8 från olika håll i Kungsbacka kommun för att testa och skapa med teknik.

Teknikcampen är ett koncept som genomförs inom ramen för Teknikcollege, en samverkansplattform mellan skola och näringsliv i Göteborgsregionen. Teknikcampen startade med en gemensam kick-off på Cybercom Group i Göteborg tillsammans med deltagare från Göteborgs teknikcamp.

Under kick-offen utmanades tjejer i den spännande tävlingen Change the world Challenge. Heleen de Goey och Bella Sörborn från Cybercom presenterade en utmaning där de fick jobba med problemlösning och hållbarhet för att tillsammans komma på en lösning som innehöll ny teknologi, såsom AR, VR eller robotics. Under hela tävlingen var FN:s 17 globala mål i fokus. Dagen bjöd även på workshop med VR-glasögon, tävling med mariokart och besök på Chalmers Lindholmen.

Öka tjejernas teknikintresse

Enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen  är Sveriges utveckling beroende av teknisk kompetens och innovativa företag. De teknikinriktade utbildningarna på gymnasium och högskola är områden där könsskillnader är tydliga. Det är fortfarande få tjejer som väljer teknik. Därför satsades det för fjärde året i rad på Teknikcampen inom Göteborgsregionens Teknikcollege.

Dag 2-4 fortsatte campen i Kungsbacka med workshops i teknik på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium. På Elof Lindälvs gymnasium fick tjejerna bland annat lära sig mer om hur man skapar smarta hemlösningar. Detta genom att till exempel byta ut vanliga dimrar och i stället styra hur man tänder och släcker belysningen i ett eller flera rum genom att ladda ned en app på sin telefon eller läsplatta. Med hjälp av IT-läraren Marcus Ekman, fick de lära sig grunderna i hur man bygger en webbsida och skapar en textlogotyp.

– Det var jättekul, för då fick man själv vara mer kreativ och bestämma över slutresultatet, säger Stina Dahlén.

Sista dagen avslutades tillsammans med lokala företag i Kungsbacka där de bland annat besökte Stjernbergs automation.

Lärarna och de andra initiativtagarna till Teknikcampen hoppas förstås att intresset håller i sig och att få se de deltagande tjejerna och ytterligare tjejer ta för sig av framtida utmaningar och välja den tekniska banan.