Stadsfinal i Kockduellen

Elof Lindälvsgymnasiets restaurang- och livsmedelsprogrammet stod värd för Kockduellens stadsfinal. En tävling som branschorganisationen Visita arrangerar med syfte att locka fler unga till branschen.

Anledningen till att Visita har startat upp tävlingen, som i år är ett pilotprojekt, är att det finns ett enormt behov av kompetent personal inom hotell och restaurangsektorn och det antal elever som utbildas varje år är inte i närheten av att täcka branschens kompetensbehov. Förutom att väcka intresset för att jobba med matlagning i själva tävlingen, får eleverna också information om vilka möjligheter som finns inom kockyrket, hur arbetsmarknaden ser ut och vilka karriärvägar som finns.

Tävling under tidspress

För att vara med och tävla i stadsfinalen har intresserade skolor haft en lokal skoltävling, där eleverna tävlar mot varandra. Tävlingen arrangeras inom ramen för hemkunskapen i högstadiet. De bästa tre eleverna utses till att tävla i stadsfinalen.  Stadsfinalen hade samma tävlings”rutin” som den lokala skoltävlingen. Eleverna får en korg med råvaror som de ska skapa en måltid av på 50 minuter. Under finalen på Elof Lindälv tävlade elever från Almåsskolan i Lindome, Väröbackaskolan i Väröbacka och Stöpenskolan i Skövde. Resultatet i form av en varmrätt bedömdes av en jury som bestod av erfarna kockarna Stefan Holmström (en legend i branschen känd för allmänheten bland annat genom sin medverkan i kockarnas kamp 2015 i TV4), Albin Klasson från Young Chefs Club och Anniki Magnusson från Svenska kockars förening.

Huvudråvaran var svensk ekologisk kyckling och de tävlande fick även välja råvaror från en buffé av säsongsanpassade grönsaker och rotfrukter samt ett antal ekologiska mejeriprodukter. Lagen presenterade tre härliga och ganska olika rätter när tävlingstiden var över. Det lag som hade lyckats allra bäst genom att både göra en god och vacker rätt samt ha arbetat på ett hygieniskt sätt och med ett gott samarbete i köket var Väröbackaskolan.

Riksfinal i Stockholm

Genom sin seger i stadsfinalen så blir också Väröbackaskolan nu det lag som ska representera Västsverige i den stora riksfinalen. Riksfinalen går av stapeln den 9 februari i Stockholm på Restaurangakademien. Där gör elever från 10 olika städer upp om första platsen och 10 000 kronor till klasskassan. Lagen får 50 minuter på sig att ta fram fyra tallrikar av en huvudrätt baserat på en råvarukorg. Korgen innehåller: lax, mejeriprodukter, ost, ägg, rotfrukter, potatis, ris, pasta, baljväxter, svamp.

Tävlingen kommer enligt Visita även genomföras nästa år, då kanske det är några grundskolor från Kungsbacka som är med och tävlar?

Läs mer om tävlingen