Sista dagen bjöd på massa inspiration och mod

Den tredje och sista dagen på SSA-rikskonferensen hade med sig mängder av inspiration. Deltagarna hade nöjet att lyssna på många modiga föredrag som inspirerade oss att tänka nytt och sätta nya, vassa mål.

Björn Söderberg bygger upp Nepal

Social entreprenör Björn Söderberg är ett levande exempel på att man med rätt attityd och inställning kan göra mycket nytta i ett land med stora behov.

Under sina 16 år i Nepal har Björn fått uppleva mycket men det största har varit den naturkatastrof 2015 när en stor jordbävning förstörde hela byar i ett land där fattigdom är omfattande.

– Som 19-åring ville jag komma så långt från Växjö som möjligt. Då fick det bli Nepal. Där kunde jag vara i några månader innan jag fick nog: jag var tvungen att försöka göra något åt allt skräp som flödade i floden utanför det huset där jag bodde, berättade Björn.

Han startade en återvinningscentral för att återvinna papper och göra julkort av det pappret. Det tog inte länge innan han fick sin första order från ett företag i Sverige. Bara efter att fått betalt i förskott insåg han att ingen av hans bekanta i Nepal visste något om återvinning och den processen. Efter tre månader i landet hade han redan några anställda.

– Men helt i motsats till Sverige hade alla i Nepal en inställning att detta ska gå, något som förvånade mig, sade Björn.

Björn har sedan dess varit med i att återuppbygga landet Nepal efter den jordbävning som skakade landet i 2015. Du kan läsa mer om hans insatser på webben: www.fairenterprise.net.

Det som han ville skicka med sig var hur vi kan utbilda våra unga i mod. Och hur vi kan utbilda den initiativkraft som behövs och att fortsätta även om man misslyckas? Och att även tänka vad som hindrar just dig? Är du rädda för att misslyckas? Den som inte har misslyckats har aldrig ens försökt, avslutade Björn.

Kajsa Bergqvist: Att sätta mål och att tro på sig själv


Det var en peppad publik som tog emot idrottsstjärnan Kajsa Bergqvist som kom för att tala om hur man sätter upp djärva mål och tror på sig själv.

Hennes idrottskarriär började på fotbollsplan – men det tog inte så lång tid innan hon förstod att lagsport inte var helt hennes grej. Då fick det blir friidrott istället.

-Där fick man själv sätta sina egna mål, och det är så viktigt för mig, berättade Kajsa.

Hennes karriär har både gått spikrakt upp – men hon har även haft motgångar på vägen. Motgångar som har gjort henne så mycket starkare.

-Efter att jag skadade mig precis innan OS 2004 började en lång rehabprocess. Jag bestämde mig att jag ska ta mig tillbaka på ett år och ta mitt guld på VM i Helsingfors 2005, sade Kajsa.

Rehabträningen var tråkig för en tävlingsmänniska och hon ställde frågor som ”Vad är rekordet med att stå på balansplattan?” till sin sjukgymnast. På det sättet satte hon mål även i rehaben och då kändes inte det slutgiltiga målet helt lika avlägset. Det tog henne sex månader innan hon kunde ta sina första löpsteg. Hon deltog i en tävling i Malaga för att kunna testa hoppa i en tävling och hoppade 2 meter och var bättre än någonsin innan. Hur var detta möjligt? Hon hade blivit starkare av all rehabträning.

Sedan vann hon alla tävlingar som hon ställde upp i. Då helt plötsligt började tankarna snurra på att inte göra bort sig på VM-tävlingen i augusti. Regnet vräkte ner, det var storm men helt plötsligt så kom det en solstråle fram när Kajsa skulle ut på arenan. Då vände hela sinnesstämningen och hon vann på 2,02.

-Efter den säsongen var jag faktiskt nöjd i ett par veckor. Men sedan började jag återigen tänka på mitt mål på 2,10 utomhus. Det målet förföljer mig fortfarande.

Hon kom ju aldrig dit men det är inte det som är det viktiga eftersom det målet hjälpte henne på vägen. Däremot gjorde hon ett inomhus VM-rekord på 2,08 i februari 2008.

-Det är skönt att jag kunde känna mig nöjd när jag slutade min karriär i Peking 2008. Men det varade inte så länge, avslutade Kajsa.