Road Trip som inspirerar

Vad har jag för möjligheter att börja arbeta direkt efter gymnasiet? Vad finns det för olika yrken? Vad tjänar man som elektriker? Kan man läsa vidare efter sin yrkesexamen?

Nu får eleverna på våra högstadieskolor möjlighet att bekanta sig med yrkeslivet och inspireras till ett studie- och yrkesval som kan bli ett karriärsprång direkt efter gymnasiet. Elever och lärare från nio yrkesprogram från Kungsbackas kommunala gymnasieskolor gör en Road Trip för tredje året i rad.

Högstadieskolorna som anmält sitt intresse får besök under perioden 14-25 september. I år är det nio skolor som anmält sitt intresse för besök från yrkesprogrammen på Elof Lindälvs gymnasium och Aranäsgymnasiet, så intresset bara ökar. Syftet med roadtrippen är att lyfta fram de olika yrkesutbildningar som finns och vilka karriärvägar som öppnas efter gymnasiet.

Som elev kan du läsa en yrkesutbildning på skolan med 15 veckors praktik eller som lärling. Högstadieeleverna förbereder besöket och arbetar sen vidare med arbetsbladet ”Yrken och Utbildningar” där eleverna väljer minst tre program som de besvarar frågor om. I år fick Älvsåkersskolan besök av ”Yrkesprogrammen on tour” och det blev ett trevligt och uppskattat besök som direkt gav mersmak. Elever i årskurs åtta vill nu gärna komma på besök till gymnasieskolorna för att göra egna reportage om programmen som de sedan berättar om för de yngre klasserna på skolan.

Text: Annika Berntsson, 21 september 2015