Praktik på Zanzibar

Just nu gör sex elever från Aranäsgymnasiets Barn- och fritidsprogram och Vård- och omsorgsprogram sin praktik på Zanzibar i Tanzania. Detta är fjärde gången som elever från Aranäsgymnasiet gör praktik på SOS barnby och samarbetet växer och utvecklas vidare. Praktiken möjliggörs genom att skolan beviljats EU-medel i form av Atlas praktik.

Varmt välkomnande

Efter en lång nerresa fick de ett varmt välkomnande till SOS barnby i lördags med bland annat färska kokosnötter och middag i olika familjehus. Under sina första dagar fick de också se en del av Zanzibar tillsammans med de medföljande lärarna Maja Persson och Malin Edefors, då de gjorde en stadstur i Stone Town och åkte på kryddtur.

Ansvarar för fritidsverksamheter

I måndags drog elevernas praktik igång med besök på de olika verksamheterna som SOS barnby driver. Eleverna kommer under praktiktiden att vara med i familjehusen (barnhemsdelen), delta i förskola och skola, se vårdklinikens verksamhet och följa med i det sociala arbetet som görs i byar. Enligt önskemål från SOS barnby kommer de också att hålla i olika fritidsverksamheter för barnen i familjehusen, med fokus på en meningsfull fritid i alla åldrar. Redan efter någon timme på SOS barnby kom spontanfotbollen igång. Det var en stor glädje att få nya fotbollar och nya medspelare. Fotbollarna var en del av det material som eleverna tagit med sig. Som en förberedelse inför resan har eleverna samlat in pengar för att köpa in lekmaterial, allt från pärlor till olika bollar, sanitetsprodukter och kläder. De har även fått sponsring av företag.

Nu är lärarna tillbaka i Sverige. Eleverna bor på SOS barnby med självhushåll så det är många nya situationer att klara av på egen hand. Allt från att handla på marknad, tvätta kläder för hand, dela säng och duscha i kallvatten.