Innovationcamp på Elof Lindälvs gymnasium

Häromdagen anordnades en så kallad Innovation camp på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka för alla elever i årskurs 1 på Teknik- och Ekonomiprogrammet. Efter lite teambuilding fick ungdomarna arbeta i integrerade projektteam med att ta fram idéer till en innovativ lösning på ett uppdrag de fått av en uppdragsgivare utanför skolan. Årets uppdragsgivare var Polismyndigheten i Västsverige och caset var inriktat på ett av polisens högprioriterade målområden: ökad digital tillgänglighet.

– Det här är verkligen ett suveränt sätt för oss att få input och helt andra perspektiv! berättar Tobias Stenström, verksamhetsutvecklare på Polisen.

– Vi har kommit på en idé till en polistamagotchi som ska gå på solenergi. Den ska bland annat innehålla ett överfallsalarm och en kamera så att man kan filma om man skulle råka gå förbi ett brott, säger Wilma Landahl, som läser på ekonomiprogrammet.

Efter att ha brainstormat fram så många idéer som möjligt fick eleverna möjlighet att bolla sina idéer med medverkande experter Anders Wiss och Tobias Stenström från Polisen, Carl Rydell som arbetar som företagsrådgivare på Swedbank, Sandra Johansson som är affärsutvecklare på Almi samt Per Bruno och Iwona Carlsson som arbetar med kommunens omfattande utvecklingsprojekt Kungsbacka 2020 med fokus just på digitalisering.

Det vinnande laget bestod av Fanny Garanger, Calle Thilander, Isak Ledwon, Paulina Nybäck, Benjamin Rundgren och Aristofanis Gialtrinos. Deras idé var en app som förenklar kommunikationen mellan polisen och allmänheten i det lokala området både genom att man kan få information från polisen och dessutom skicka in egen information till polisen.

Detta görs genom appens fyra funktioner:

• Lagar och regler (här kan man på ett enkelt sätt få till sig lagar och regler)

• Inspelning (möjlighet att filma och banda direkt vid nödsituation)

• Vittnesfunktion (en blankett som man kan fylla i direkt om man sett något som underlättar så man inte glömmer någon viktig detalj)

• Uttalande (här kan polisen nå ut direkt till personer i de lokala området om man vill varna för något eller ett försvinnande sker)

Lösningen skapar enligt laget trygghet, kunskap och information och ett lättare och snabbare sätt att kommunicera direkt med polisen.

– Innovation camp är ett ypperligt sätt för ungdomar och representanter från arbetslivet att mötas och dela kunskaper, idéer och erfarenheter. Och ungdomar idag har kunskaper och erfarenheter som är eftertraktade. De ser inte hinder och tänker annorlunda än oss vuxna, menar Pernilla Öhberg, processledare för Teknikcollege Kungsbacka.

Innovation camp genomfördes som ett samarbete mellan Ung Företagsamhet i Halland och Teknikcollege Kungsbacka.

Inlägg av: Katrin Andersson, 21 september 2015