Hej Tullen 8:2 café och bistro och Rebecca Öder!

Yrke: Personal- och restaurangansvarig.

Vad är det bästa med ditt yrke? Variationen är väldigt rolig.  Ena stunden lägger jag schema och andra stunden serverar jag gäster. Det är det som är bäst!

Vilken utbildning har du? Jag gick Hotell- och restaurang, som programmet hette på den tiden.

Hur ser din yrkeserfarenhet ut? Jag har jobbat 21 år i branschen men också gjort lite avstickare som fritidspedagog och arbetat i klädbutik. Jag har alltså både till och från varit i restaurangbranschen och jobbat med allt från servering, kassa, kallskänka och bartender. Jag har med andra ord hela tiden återvänt, det är här jag trivs allra bäst.

Fakta om företaget: Företaget slog upp portarna i april 2012. Tullen 8:2 är en mix av café och restaurang och ligger i centrala Kungsbacka. Har jobbar kockar, kallskänkor, bartendrar, serveringspersonal, cafépersonal m.m. Företaget har ungefär 22 anställda över året.

Vilka tre viktigaste delar letar ni efter när ni anställer? Personkemin är det absolut viktigaste. Här blir man ett tight lag som ska fungera tillsammans, nästan som en familj, ibland under stor press, till exempel under lunchen eller på helgen. Sedan är det förstås viktigt personen kan ta eget ansvar, är flexibel och själv se när och var det är dags att hugga i.

Skulle du/ni kunna tänka er att samarbeta med elever i något gemensamt uppdrag? Vi tar emot mycket praktikanter, som vi vill lära sig hur branschen fungerar utanför tv-rutan. Erfarenhet får man genom att jobba. Detta är en typ av yrke som man aldrig blir riktigt fullärd inom.

Största utmaningen: Gästerna vill ha bra service & bra råvaror till rimliga priser, vilket ibland kan vara en utmaning eftersom intäkter och utgifter måste ju alltid gå hand i hand. En annan utmaning är att lägga ett hållbart schema som gör att våra medarbetare så att de fortsätter att trivas och orkar ge precis den servicen våra gäster förväntar sig.

Rebecca avslutar vårt samtal med att berätta om en ultimat arbetshelg. Att jobba under helgerna ger värsta adrenalinkicken. Mycket som händer och en härlig puls, då är det så roligt att vara i restaurangbranschen och det har ju bidragit till att jag fortfarande är kvar… efter 21 år, lägger hon till med ett leende.