Hej COSA Studio, Anna Karlsson och Caroline Liif!

Yrke: Inredare

Vad är det bästa med ert yrke?
Det absolut bästa är att få jobba tillsammans och att göra det som egna företagare. Vi har dessutom friheten att skapa just vår egen inredningstjänst och forma den till exakt det som vi kan och vill erbjuda. Det har varit ett medvetet val att inte åta oss uppdrag som vi inte tycker verkar roliga. Till exempel gör vi nästan inga stylingjobb* utan fokuserar på göra och sälja hela inredningar till företag och privatpersoner. Vi har också bestämt oss för att säga nej till sådant vi inte känner för och säga ja till allt som verkar kul och galet. Parallellt med det måste man förstås ha en magkänsla för att allt löser sig, även om man tackar nej till en del uppdrag. Allt vi gör gör vi tillsammans och det är lusten som driver oss

Vilka utbildningar har ni?
Caroline: jag gick på idrottsgymnasiet med inriktning handboll. Så pluggade jag organisation och ledarskap innan jag tog en master i makroekonomi.
Anna: jag gick det estet/media på gymnasiet och utbildade mig sedan till kostekonom.

Hur ser er yrkeserfarenhet ut?
Caroline: jag jobbade som innesäljare parallellt med att jag var anställd som professionell handbollsspelare. Sedan har jag haft diverse olika försäljningsjobb bland annat drev jag kafé utanför Way out West, plus att jag jobbat som UX-designer på en reklambyrå!
Anna: Jag jobbade till och från i klädbranschen men jobbade också som arbetsledare på Hotel Gothia Towers. Sedan hade jag och min man en egen salladsbar men, vi renoverade under längre tid än vad vi faktiskt hade öppet!

Fakta om företaget:
COSA Studio startade 2016. Idag arbetar fyra personer i företaget, tre heltid och en deltid.

Vad är det viktigaste när man jobbar som ni gör?
Man måste vara en utpräglad problemlösare.  Man kan inte fastna i svåra situationer – då lär man sig ingenting. Vi har alltid fokus på att ”vi löser det”. Det kanske inte blir den allra bästa lösningen, men, vi löser det. Alltid. Sedan måste man ha mod och lite galenskap i sig. Och, man får absolut inte vara rädd för att jobba. Mycket!

Skulle ni kunna tänka er att samarbeta med skolelever i något uppdrag?
Vi skulle kunna ta emot praktikanter men, eftersom vi är ett litet företag så krävs det att man har med sig lite kunskap och intresse in och, kanske framförallt, att man har ett starkt eget driv och är självgående.

Vad är er största utmaning?
Tiden!

När Caroline och Anna summerar vår diskussion kommer de snabbt fram till vad som driver dem. Det är att allt de gör, gör de för sin egen skull. Och, att söndagsångesten är som bortblåst!

*Stylingjobb: när man som inredare får i uppdrag att ställa i ordning en lägenhet eller ett hus, till exempel inför en försäljning. Då har inredaren med sig möbler och inredningsdetaljer som ”hyrs ut”, enbart inför själva försäljningen. När lägenheten eller huset sedan är sålt, ska alla saker hämtas hem av inredarna.