Hej Bubbel & Brie och Alexandra Ruane!

Yrke: egenföretagare och innehavare av ostbutik

Vad är det bästa med ditt yrke? Det roligaste är att träffa alla människor som kommer hit för att köpa ostar och andra goda saker. Kunderna som kommer hit är ju alltid positiva och glada.

Vilken utbildning har du? På gymnasiet gick jag samhäll/humanisk eftersom jag gillar språk. Efter det har jag byggt ihop min egen utbildning, kan man säga. Jag har en kandidatexamen i franska och utöver det har jag pluggat både företagsekonomi och juridik. Siktet har egentligen hela tiden varit inställt på att göra det jag gör idag, även om det från början inte var en självklarhet.

Hur ser din yrkeserfarenhet ut? Jag kommer från en familj med fem generationer egenföretagare. Det startade redan 1889 då morfarsmorfar öppnade butik i den då helt nybyggda saluhallen i Göteborg. Den butiken finns kvar i familjen, än idag. Men, som sagt, det var inte självklart att jag skulle jobba där. Ärligt talat så avrådde min mamma mig och peppade mig istället att tänka fritt. Det betyder att jag kunde pröva lite annat. Men, hur som helst, jag gick in i familjeföretaget tillsammans med min morfar, mamma och kusin och jobbade där i flera år, egentligen tills jag började tröttna på att pendla. Då sålde jag min andel och så var jag utan butik och fick ett nytt tillfälle att fundera över vad jag ville göra.

Fakta om företaget: Bubbel & Brie har tre ben att stå på. Det första är försäljningen i den ombyggda hästtransporten som Alexandra och hennes man köpte i England och sedan fraktade hem och byggde om. Det är i den som Alexandra jobbar, fyra dagar i veckan, vid Kungsmässans entré 3. Det andra benet handlar om vinprovningar, ibland flera gånger i veckan. Sista och tredje benet är uthyrningen av Bubblan till fester och event. Dessutom har Alexandra just kommit ut med en ostguide, Alexandras Ostresa.

Vad är det viktigaste när man jobbar som du? Att man kan och gillar att sälja. Och, att träffa människor, förstås.

Skulle du kunna tänka dig att samarbeta med skolelever för något uppdrag: Ja, det skulle kunna vara en möjlig idé. Kanske skulle elever kunna göra en marknadsundersökning bland alla besökare på Kungsmässan och ställa lite frågor. Och, låta folk provsmaka!

Vad är den största utmaningen? Det är utan tvekan vädret. Det är förödande om det ösregnar fredag och lördag, flera veckor i sträck. En annan utmaning är att det blir väldigt dyrt att ta ut lön.

Pratstunden med Alexandra är över här. Kunderna börjar strömma till för att köpa fröknäcke, ost, marmelad och andra godsaker som erbjuds på Bubbel & Brie.