Groddloppet levererade motion och skratt

I strålande sol anordnades årets Groddloppet, ett äventyr för många förskolebarn i Kungsbacka och Åsa.

Gräsplanen på Kungsbacka sportcenter kryllade av ungefär 100 ”gulvästprydda” barn under tisdagsförmiddagen. Gymnasieprogrammet Barn och Fritid på Aranäs gymnasium årskurs 2, arrangerar varje år Groddloppet. I år arrangeras förutom loppet i Kungsbacka också ett lopp i Åsa, där så många som 250 barn är anmälda.

–          Ett jättekul projekt att driva, men det krävs en hel del planering, berättar Emma Geremyr som studerar med inriktning förskola.

Gräsplanen bjöd förutom på solsken också på bollek, ansiktsmålning, gemensam uppvärmning innan det 200-meter långa loppet samt fika och frukt för de som var sugna. Steinbrenner & Nyberg samt ICA i Vallda bjöd på detta.

–          Det bästa med att läsa programmet med inriktning förskola, är alla kontakter man får med barn och vuxna. Dessutom får man följa barnens utveckling, vilket är häftigt. Det är ju ett brett program som kan leda till många yrken såsom bland annat polis, barnskötare och personlig tränare. Tror inte att så många ungdomar vet om det, berättar Julia Grönlund en av de engagerade eleverna som precis har genomfört 8 veckors praktik på en förskola i kommunen.

Efter ett svettigt lopp med spurtande barn och glada tillrop så avslutades evenemanget med stoppdans och disco där alla de ”gulvästade” barnen skakade loss.

 

Faktaruta om Barn och Fritid

  • Barn- och fritidsprogrammet är ett 3-årigt yrkesprogram men du kan inom ramen för programmet läsa in allmän högskolebehörighet.
  • På Aranäsgymnasiet erbjuds två inriktningar:

Pedagogisk inriktning, då man efter studierna blir barnskötare alternativt efter vidare studier bli socionom, förskollärare, lärare m.m.

Fritid och hälsa, då kan man bland annat jobba som fritidspedagog, gyminstruktör/personlig tränare, polis, hälsopedagog efter vidare studier.

  • 8 veckors praktik under årskurs 2 och årskurs 3.