Bästa app-utvecklargruppen utsedd på Varlaskolan

Förra veckan var det final och presentationsdags för eleverna i årskurs 8 på Varlaskolan som har arbetat med att utveckla appar i ett samarbete mellan Ung Företagsamhet och MacForum under höstterminen.

Det var en spänd förväntan i klassrummet när eleverna förberedde sig inför att gå ner till aulan och hålla sina presentationer inför juryn och den samlade pressen. Juryn bestod av Johan Bolander från marknadsavdelningen på MacForum, Jessica Blume platsutvecklare på Kungsbacka kommun, Christian Haneson som driver företaget Haneson Event och Jenny Blomedal evenemang- och webbansvarig på Ung Företagsamhet i Halland.

Eleverna har arbetat i grupper med att ta fram förslag på appar som ska utveckla och tillföra Kungsbacka något nytt. Temat de har fått att utgå ifrån är ”Kungsbacka – vår stad” och sedan har de valt att fokusera på kategorierna kultur och fritid, ung i staden eller nyinflyttad. Grupperna hade olika spännande idéer med allt från restaurangappar för stressade småbarnsföräldrar, en parkeringsapp som löser parkeringsbehoven i staden till aktivitets- och träningsrelatade appar.

Alla elever presenterade sina förslag och det var många bra idéer och smarta lösningar som juryn fick ta del av vilket gjorde juryarbetet svårt. Till slut vann den grupp som tagit fram en idé för att hitta nya vänner genom gemensamma fritidsintressen kopplade till sport. Med syfte att träffa nya kompisar, få fler att röra på sig och göra staden mer levande fick gruppen juryn på fall. Motivering till vinsten löd:

”Vinnaren har en väl genomarbetad prototyp av sin app. Idéen är ny och kreativ och presentationen är lättförståelig och tydlig. För Kungsbackas unga bidrar appen till nya mötesplatser och en mer levande stad. En app som vi tror gör skillnad!”

Den vinnande gruppens app hade namnet Kba Activity och vände sig till nyinflyttade eller andra unga som vill träffa nya vänner genom träning och olika evenemang. Gruppen bestod av eleverna Malin Bergkvist, Jacob Olofsson, Emanuel Eliasson Thanasinaris och Leo Barath.

– Appen får ut folk så att de inte sitter inne lika mycket och kanske får dem att träffa lite nya kompisar, säger Emanuel Eliasson Thanasinaris.

Johan Bolander från MacForum var särskilt nöjd med att eleverna hade lyssnat och tagit till sig de råd och tips de fick under hans workshop i användarvänlighet tidigare under hösten.

– De använde sig till och med av olika färgkombinationer som ska underlätta för personer med synnedsättning, säger Johan.

Läraren Charlotte Jacobsson Magaji var imponerad över samtligas insatser och har sett en skillnad i elevernas engagemang och driv när de fått arbeta med ett uppdrag tätt kopplat till omvärlden.

Lyssna även på P4 Hallands inslag:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6588391