Entreprenörskap på riktigt

I torsdags var det återigen dags för den regionala UF-mässan, denna gång gick den av stapeln i Sparbankshallen i Varberg. Mässan var som vanligt fylld av härliga energiska unga entreprenörer med grymma idéer och produkter. Det är här man möter framtidens företagare och arbetskraft!

I den bubblande mässhallen var det cirka 700 elever och 150 UF-företagare på plats, varav 45 var från Kungsbacka. Hallen var fylld av stylade montrar där företagen visade upp sina varor och tjänster. Under sitt UF-år har företagen möjlighet att tävla i flera olika kategorier och många av tävlingarna genomfördes på mässdagen. Alla som ställde ut på mässan var med och tävlade i kategorin ”Bästa monter”.

I monter nummer 26 träffade vi Alice Ottermark och Moa Svensson, från estetiska programmet på Aranäsgymnasiet. Tillsammans driver de företaget Recycle 4 wellness UF och satsar på återvinning och hållbarhet. Deras produkt är en korg som är flätad av gamla förpackningar, fylld med bland annat hemmagjord müsli och fröknäcke. Korgen påminner till utseendet om en gammaldags flätad näverkorg.

-Idén till flätade korgar fick jag av min mormor som alltid hållit på med att fläta olika saker, berättar Alice. Vi testade att fläta med återvunna förpackningar och det tyckte vi blev jättebra.

 

Marcus Bergström, Yazan Ghazal, Emilia Klasson, Astrid Steffensson, och Vera Sandberg från Lindälvsgymnasiets ekonomiprogram driver UF-företaget Next Step UF. I deras företag har de specialiserat sig på FN:s nya utvecklingsmål. En del av företaget är att informera på skolor om de globala målen och en del är att sälja armband som är kopplade till tre av målen. De tre målen är Fredliga samhällen, Utbildning för alla och Rent vatten.

– Vi gjorde en marknadsundersökning för att ta reda på vilka av de 17 mål som människor tyckte vara viktigast. Då hamnade dessa tre mål i topp, berättar Astrid Steffensson som är CSR- ansvarig i företaget.

Ett av de tre nominerade företag i kategorin ”Årets hantverk”, är Kungsbackaföretaget Urban Avenue UF från Aranäsgymnasiets teknikprogram. De trycker egna t-shirtar på brunnslock direkt på vägarna i Kungsbacka. Idén fick de när de såg ett program om en holländsk konstnär som gjorde något liknande i Holland.

– När man köper våra coola t-shirtar får man dessutom en liten lapp som berättar de exakta GPS- koordinater för just den väggbrunn som tryckts för din t-shirt, berättar en stolt UF-företagare.

Linnea Ohlsson-Törnberg från Swedbank och Emelie Gunnarsson, utvecklingsledare MbK imponeras av kreativiteten hos Urban Avenue UF.

Grattis säger vi till Urban Avenue UF, Clara Björkberg som blev nominerad till bästa säljare och Driving flowers UF som blev nominerad till årets tjänst de har alla gått vidare i tävlingarna som kommer att avgöras på EPR-galan den 22 mars.
Dessutom ett stort grattis till mässans besökare som fick ta del av både positiv energi och fick möta framtidens talanger.