Entreprenörskap på riktigt – rapport från UF-mässan

I torsdags gick den regionala UF-mässan av stapeln i Halmstad Arena. Nästan 50 företag från Elof Lindälvs gymnasium och Aranäsgymnasiet fanns på plats för att visa upp sina produkter och tjänster.

I monter nummer 109 träffar vi på Ayoub och Simon. De studerar till vardags på Elof Lindälvs gymnasium på programmet Fordonsteknik. Ayoub och Simon har tillsammans med Peter och Pontus dragit igång UF-företaget Kungsmek UF. Killarna som älskar bilar och att meka, hjälper kunder med bland annat kamremsbyte, bromsjobb, hjulskifte och diverse annan service. De jobbar intensivt med UF-företaget under två veckor på hösten och två veckor på våren, då de möter kunder.

– Det bästa med att starta och driva företag är att lära känna kunder, säger Simon. Det är verkligen ett bra sätt att möta nya människor. Ett bra sätt att öva på inför arbetslivet.

Ayoub fyller i: – Jag tycker att det praktiska är roligt och sedan blir man ju så glad när man får nöjda kunder efter exempelvis att jag har recondat deras bil.

Emelie, Tova, Emelie och Mathilda från Aranäsgymnasiets Teknikprogrammet driver UF-företaget BurnBright UF. De pitchade sitt företag för en lokal jury av företagare i Kungsbacka i januari. Där gick de vidare till nästa steg i Halland, skriva affärsplan, och nu tävlar de alltså om titeln bästa UF-företag i Halland.  Burn Bright UF tillverkar ljus gjorda på sojavax. Deras mål är att tillverka ljus som är fria från farliga kemikalier samt att man kan återvinna och fylla på den glasskålen som de har ljusen i.

– Det är väldigt mycket jobb bakom vår produkt berättar tjejerna. Hela tillverkningsprocessen är komplicerad men det är det värt berättar de. Det märks att tjejerna är noggranna.

– De är mycket drivna och har jobbat hårt för detta berättar Jan Eklind som är lärare på Aranäsgymnasiet.

Mumsiga müslikakor får man smaka på i montern som Muslibolaget UF bjuder på. Det är Matilda, Johanna, Felix och Ludvig från Särskolan på Elof Lindälv. De går olika inriktningar, både Restaurng och Handel och tillsammans gör de sin egna nyttiga müsli. De använder bara naturliga råvaror och gör den själva hemma i köket. Goda muslikakor blev omdömet från både Staffan Hallström, förvaltningschef på Gymnasie- och vuxenutbildning och Hans Forsberg, ordförande i kommunstyrelsen.

– Problemet för oss är att så många har liknande produkter, då gäller det verkligen att sticka ut lite extra, säger Matilda som har titeln VD på namnbrickan. Hon fortsätter med ett stort leende på läpparna. Det som är absolut roligast med att driva ett UF-företag är att möta alla kunder och erbjuda något som är gott men ändå nyttigt!

Ett vardagsproblem som Spider Spray UF försökt att lösa är spindlar i huset. Anni hittade en spindel i sitt sovrum och där kläckte hon företagets affärsidé som hon sedan tillsammans med Frida utvecklade till en spindel spray. Tjejerna från Aranäsgymnasiets Estetprogram har testat med olika parfymerade sprayer för att skrämma bort spindlarna och kom till slut fram till dofterna kanel, pepparmynta och citron skrämmer bort spindlar. Anni och Frida har som ensamma UF-företagare i klassen drivit sitt företag och tycker själva att det varit värt den extra tiden det tagit. Att de har lärt sig jättemycket är de båda överens om. – Superkul tycker de.

Jari Lampela, verksamhetschef på Swedbank i Kungsbacka var nere för att stötta Kungsbacka UF företagare. Han satt också med i den lokala juryn tidigare i år. Han var mycket imponerad över att så många UF-företag deltog från Kungsbacka. Nästan 50 företag fanns på plats av de nästan 190 företag som ställde ut på årets UF-mässa i Halland.