Elever lär pensionärer programmering

På vård- och omsorgsboendet Blåvingevägen i Vallda åker små robotar fram och tillbaka på borden. Styr dem gör de boende under instruktioner från elever på Toråsskolan.

– Sådana får vi ha här också som kan köra fram kaffet till oss, säger Bengt Bengtsson, 89 år, om robotarna.
Det piper från Blue-Bot-robotarna när de kör den väg de programmerats till att göra.
– Innan man startar behöver man ha en plan vad man vill att roboten ska göra, säger Sixten Bruhn.
Ulrika Krantz visar Bengt Bengtsson, Gull Nordenstein och Bonia Enslöv vilka knappar de ska trycka på för att roboten ska gå fram eller tillbaka, till höger eller vänster eller snurra runt. Bengt testar och snart rulllar Blue-Boten iväg mot målet.

– Det var intressant. Jag har aldrig programmerat men jag har kört mobilkran så det sitter kanske lite rost kvar, säger han och skrattar.
Sedan är det Gulls tur. – Det här var roligt. Och om det här är grunden, tänk då vad eleverna kommer att kunna göra om några år.

Sökt medel från Made by Kungsbacka

Programmering står idag med i läroplanen och på Toråsskolan är det inget nytt. 2016 beviljades skolan utvecklingsmedel från Made by Kungsbacka för att utveckla ett arbete inom samverkan skola arbetsliv. För pengarna de fick köpte man in så kallade Blue-Bot-robotar för enklare programmering. Eleverna har handlett varandra och i tisdags besökte man Humana vård- och omsorgsboende Blåvingevägen för att visa de boende hur man programmerar.