Andreas satsar MAXImalt på praktikanter

Med över 150 medarbetare är ICA Maxi efter kommunen Kungsbackas största arbetsgivare. Bland medarbetarna finns också en rad praktikanter, och många av de fastanställda har en gång börjat som just praktikanter. – I vår verksamhet är praktik en suverän väg in i arbetslivet, säger Andreas Mattsson.

Från början är Andreas Mattsson egentligen utbildad kock med erfarenhet från Avenykrogen Lipp, och bytte genom sitt intresse för mat restaurangköket mot butiksvärlden. Han var med i uppstarten av Willys i slutet av 1980-talet och arbetar sedan starten 2008 som driftschef på ICA Maxi. Som driftschef har Andreas det övergripande personalansvaret för butikens medarbetare, där praktikanter med åren har kommit att bli en viktig och betydelsefull del av företaget.

– Som privat företag tycker jag att det är en del av vårt samhällsansvar att ta emot praktikanter. Det är en möjlighet att visa upp vår värld och många gånger en win-win situation, både för oss och praktikanter. Oftast funkar det jättebra och idag har vi flera medarbetare i vår ledningsgrupp som började som praktikanter för fyra-fem år sedan. Jag tycker att det är ett tydligt kvitto på att arbetet verkligen ger resultat, säger Andreas.

Bra samarbete som kan bli ännu bättre

På ICA Maxi har man sedan starten 2008 arbetat aktivt med att erbjuda och ta emot praktikanter och man samarbetar med såväl arbetsförmedlingen som kommunen.

– I dag tycker jag att vi har ett bra samarbete med kommunen och näringslivet, och bland våra praktikanter finns allt från nyanlända kommuninvånare till gymnasieelever och unga med olika former av funktionsnedsättning. I vår verksamhet är praktik en suverän väg in i arbetslivet för de allra flesta, oavsett om man är vuxen eller ungdom.

Även om samarbetet med kommunen och företagen oftast är bra menar Andreas att dialogen hade kunnat vara ännu bättre.

– Även om kontakten är god hade jag önskat en ännu bättre dialog med företagen och arbetsförmedlingen, men också med kommunen. Jag gillar att få komma ut och träffa eleverna på skolorna och i framtiden hade jag gärna gjort det ännu oftare än idag. Man kanske hade kunnat ordna någon praktikdag eller till och med någon slags speedating där vi kan möta eleverna på plats. Just mötet är jätteviktigt och säger så mycket mer än ett CV!

Trygghet och förståelse viktigt som ny

En av medarbetarna på ICA Maxi är Kim Alexandersson som sedan 2015 jobbar halvtid i delikatessdisken – ett jobb som hon fick genom butikens samarbete med arbetsförmedlingen.

– Jag trivs verkligen jättebra! I livsmedelsbranschen händer det mycket, men trots det fanns det i början en bra förståelse och den första tiden fick jag jobba i min egen takt, vilket skapade en trygghet i arbetet. Och så är kollegorna såklart en viktig del, vi är ett härligt gäng och trivs verkligen tillsammans, avslutar Kim.